Καλλιέργεια Μαύρης Σαπότης | Πώς να αυξήσετε το μαύρο σαπότε και να φροντίσετε

πώς να καλλιεργήσετε μαύρο sapote1

για να ξέρεις Πώς να καλλιεργήσετε έναν μαύρο σαπότη σε αυτό το άρθρο. Μεγαλώνοντας Μαύρο Σαπότη Χρειάζεται ένα ζεστό υποτροπικό ή τροπικό κλίμα και άφθονο χώρο για να ευδοκιμήσει.

Το Black sapote είναι ένα αειθαλές υποτροπικό οπωροφόρο δέντρο. Ιθαγενής στην Κεντρική Αμερική και το Μεξικό. και φυτεύτηκε για νόστιμα φρούτα Ανήκει στην οικογένεια των χουρμαδιών. Είναι ένα μεγάλο φυλλώδες πολυετές φυτό που φτάνει τα 20 μέτρα. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να καλλιεργείτε μαύρο σαπούντα.

Ζώνες USDA: 10, 11

Δυσκολία: Ανετα

άλλο όνομα: Diospyros Digyna, Diospyros Nigra, Black Persimmon, Fruit Chocolate, Chocolate Fruit Pudding, Zapote Negro, Schwarze Sapote, Zapote Prieto, Persimmon Chocolate.


Πληροφορίες για το μαύρο σομφό δέντρο

Τα μαύρα φύλλα της σαπάτης είναι απλά, δερματώδη, ωοειδή έως επιμήκη, στενά στις άκρες, βεραμάν και σκούρα. Άνθη σε μασχάλες φύλλων, μεμονωμένα ή σε μικρές συστάδες. Είναι σωληνοειδή και μικρά.

Τα μαύρα άνθη σαπάμ μπορεί να έχουν είτε αρσενικά είτε θηλυκά ή μόνο αρσενικά. Ο καρπός έχει διάμετρο περίπου 2-6 ίντσες Ο πολτός του άγουρου καρπού είναι αρχικά λευκός. στυπτικό και ερεθιστικό Όταν όμως ωριμάσει, γίνεται καφέ και μαύρο. και θα είναι γλυκό και ζουμερό με ελαφρώς ήπια γεύση.

Ονομάζεται επίσης φρούτο μαύρο σαπότ. φρούτο πουτίγκας σοκολάτας Λόγω της γεύσης τους, όταν ωριμάσουν, ο καρπός είναι ελαφρώς «μαρασμένος», πρασινοκαφέ και μαραμένος. Θα τρυγήσουν πριν την ωρίμανση. Μπορείτε να το φάτε φρέσκο ​​ή με γάλα. Είναι ενδιαφέρον ότι σερβίρεται για επιδόρπιο με παγωτό, γάλα, σαντιγί, χυμό λεμονιού και χυμό πορτοκαλιού.


Πώς να καλλιεργήσετε έναν μαύρο σαπότη

διάδοση

Είναι δυνατή η ανάπτυξη φυτών με μαύρα στίγματα από σπόρους, στρωματοποίηση αέρα και εμβολιασμό. Οι σπόροι πρέπει να σπέρνονται όταν οι θερμοκρασίες είναι ζεστές. Αγοράστε σπόρους από ποιοτική πηγή ή επιλέξτε από πλήρως ώριμα φρούτα. Καθαρίστε και ξεπλύνετε με νερό πριν τη σπορά. Μπορείτε να μουλιάσετε τους σπόρους σε νερό για 24 ώρες για να βελτιώσετε τον ρυθμό βλάστησης.

Σπέρνουμε τους σπόρους σε δίσκους σποράς ή μικρές γλάστρες βάθους περίπου 2 cm στο αρχικό μείγμα σπόρων. Η περίοδος βλάστησης είναι περίπου 3-4 εβδομάδες.Η θέση των σπόρων πρέπει να είναι φωτεινή και ζεστή στους 68 F (περίπου 20 C).

Τα φυτά μαύρου σομφού που καλλιεργούνται από σπόρο μερικές φορές στην πραγματικότητα δεν φυτρώνουν από σπόρους. και μερικές φορές βλασταίνει και το αρσενικό φυτό Επομένως, είναι καλύτερο να φυτέψετε εμβολιασμένα φυτά.


Πώς να καλλιεργήσετε μαύρο σαπότη σε δοχεία

Είναι δυνατή η καλλιέργεια μαύρης μπάμιας σε δοχείο. Οι εμπορικοί καλλιεργητές φυτεύουν συνήθως τα σπορόφυτα σε γλάστρες μέχρι να έχουν ύψος 1-2 πόδια πριν τα φυτέψουν στο έδαφος.

Μπορείτε να συνεχίσετε τη φύτευση σε δοχεία. Για να το κάνετε αυτό, επιλέξτε μια γλάστρα με αρκετές τρύπες αποστράγγισης στο κάτω μέρος. Χρησιμοποιήστε ένα υψηλής ποιότητας βιολογικό μπλέντερ που είναι ελαφρύ και αφράτο.

Μετακινήστε το φυτό σε μια γλάστρα ένα μέγεθος μεγαλύτερο από το μέγεθος της γλάστρας ή κάθε δύο χρόνια. Όλες οι άλλες απαιτήσεις καλλιέργειας που αναφέρονται παρακάτω είναι παρόμοιες.


Απαιτήσεις για την καλλιέργεια μαύρης μπάμιας

θέση

Η ανάπτυξη μαύρης σαπάτης χρειάζεται μια ηλιόλουστη, ζεστή τοποθεσία που να προστατεύεται από ρεύματα και κρύα ρεύματα. Δεν είναι κατάλληλο για αστικές περιοχές καθώς πέφτουν φρούτα στους δρόμους και οι δρόμοι το κάνουν πολύ βρώμικο. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να τα φυτέψετε στον κήπο ή στο αίθριο.

γη

Αναπτύσσεται σε όλους τους τύπους εδάφους. κατά προτίμηση ελαφρύ, καλά στραγγιζόμενο έδαφος πλούσιο σε οργανική ουσία.

άρδευση

Σε αντίθεση με άλλα είδη του ίδιου γένους, η μαύρη σαπάτη δεν ανέχεται την παρατεταμένη ξηρασία. ωστόσο ανέχεται το υγρό έδαφος. Καλό είναι να διατηρείται το έδαφος ελαφρώς υγρό. Ειδικά όταν είσαι νέος και δυνατός. και ποτίζετε τα φυτά τακτικά Καθώς το φυτό ωριμάζει (5 χρόνια και πάνω), δεν χρειάζεται συχνό πότισμα. Και τα φυτά πρέπει να ποτίζονται μόνο κατά την ξηρή περίοδο.

περίοδος

Τα φυτά του μαύρου σομφού πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 25 πόδια.

θερμοκρασία

Η βέλτιστη θερμοκρασία είναι παρόμοια με αυτή των άλλων τροπικών οπωροφόρων δέντρων.Επίσης, λάβετε υπόψη ότι το φυτό είναι μέτρια ανθεκτικό στον παγετό. Και τα ώριμα δέντρα μπορούν να αντέξουν σε θερμοκρασίες έως και 28 F (2-3 C κάτω από το μηδέν).


φροντίδα μαύρου σομφού

λίπασμα

Το μαύρο galingale δεν χρειάζεται πολύ λίπασμα. Η χρήση οργανικών λιπασμάτων είναι αρκετή.

αγριόχορτο

πριν από τη φύτευση και ενώ το δέντρο είναι νεαρό Αφαιρέστε τα ζιζάνια τακτικά για να αποφύγετε τον ανταγωνισμό για υγρασία, θρεπτικά συστατικά και φως, ειδικά το γρασίδι που φυτρώνει κοντά.

κλάδεμα

Οι κορώνες είναι φυσικά καλά διακλαδισμένες και δεν απαιτούν τακτικό κλάδεμα. Ωστόσο, μπορεί να κλαδευτεί για να ελέγξει το σχήμα και το μέγεθος και να επιτρέψει στο καλύτερο ηλιακό φως να διεισδύσει στα κλαδιά.

παράσιτα και ασθένειες

γενικά Τα ανθεκτικά φυτά του μαύρου σομφού είναι ουσιαστικά απαλλαγμένα από παράσιτα, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επηρεαστούν από λέπια από κοχίνια το χειμώνα ή από ακάρεα αράχνης το καλοκαίρι. Η ασθένεια εξακολουθεί να είναι δύσκολο να βρεθεί. Μπορεί όμως να συμβεί και στο κρύο ή λόγω υπερβολικού ποτίσματος.

γονιμοποίηση

Τα περισσότερα είδη εκτρέφονται μόνοι τους. Αλλά οι μη αμφιφυλόφιλες ποικιλίες απαιτούν διασταυρούμενη επικονίαση.


Συγκομιδή και χρήση Μαύρης Σαπότης

Τα σπορόφυτα μπορεί να χρειαστούν 5 έως 6 χρόνια για να ανθίσουν. Ο χρόνος συγκομιδής της μαύρης σαπότης ποικίλλει από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο. και Ιούνιο έως Αύγουστο

Ο μαύρος καρπός της σαπάτης συλλέγεται συνήθως άγουρος όταν ο καρπός είναι πλήρως ώριμος. (Διάμετρος 2 – 6 ίντσες) και το χρώμα του φλοιού του φρούτου θα αλλάξει από ανοιχτό πράσινο σε θαμπό πράσινο.

Για να μάθετε για τη χρήση και τη συγκομιδή των φρούτων μαύρης σαπάτης, διαβάστε αυτό το άρθρο.

Σχολιάστε